Utställningar genom åren, i Åbergs Trädgård
Vår sjätte utställning, den 8 - 10 juli 2022
Vi startade den 7 juli med att hänga upp täcke i växthuset och ute i trädgården, väskorna hängdes i "väskträdet". Det fanns också saker som var sydda som återbruk, de sålde vi och pengarna skänktes till Barncancerfonden Södra. Lotteri, i lilla växthuset, vinsterna var skänkta av Hjärtekviltarna.
(större bild, klicka på bilden du vill titta på)
Film och musik av Sten-Åke Källström
(Glöm inte att skruva på ljudet)
Hjärtekviltarnas femte utställning
Åbergs trädgård 13 - 15 juli 2018
(större bild, klicka på bilden du vill titta på)
Film och musik av Sten-Åke Källström
(Glöm inte att skruva på ljudet)
Åbergs trädgård 2015
10 - 12 juli
Fredag 10 juli
Första utställningsdagen - fredag - strålade solen. Det blev varmt i växthusen.
Många besökte, tittade, frågade, fotograferade.
På vår utställning fick man "titta med händerna" utan vita vantar.
Vårt lilla Lottkryp-in blev välbesökt och mycket varmt. Alla vann inte, men många gick ut med vinster.
I stora växthuset hängde täcken, kuddar och många andra saker. Vår lilla "pågående projekt" avdelning väckte stort intresse.
Hattar, smycken, "gissa antalet stygn", nåldynor och annat har sin plats i "persikohuset". Även Livslust Ystad har ett bord i Persikohuset. En del av våra alster har tidigare skänkts till Livslust Ystad. Bland annat fanns där en del från skjortprojektet. Där fanns möjlighet att göra fynd eftersom tingen såldes till starkt reducerade priser.
Lördag 11 juli
Lördagen började - som vanligt - med att ta bort skyddsplasten från utställningen och hänga saker ute. Vädret var välvilligt och solen strålade hela dagen. Inne i växthusen blev det h e t t. Det hindrade inte utställningsbesökare att komma, titta och prata. Man lyfte, vände, kände, fotograferade och kommenterade.
Söndag 12 juli
Söndagen. Sista utställningsdagen. Det är helt ofattbart. Denna regniga sommar hade vi tur med vädret också idag. Många kom och besökte vår utställning.
"Gissa stygn"-tävlingen avgjordes.
Kudden hade 10193 stygn. Närmaste "gissare" hade skrivit 10 000 stygn. Grattis till vinsten. Hoppas du blev glad för kudden.
Till "Livslust Ystad"s bord kom många intresserade. Här fanns också "nationaldagsalstren". Sammanlagt har vi hittills fått in 3500 kronor som redovisats till Livslust Ystad. Klockan 16 stängde vi utställningen genom att plocka ner och packa allt.
Hjärtekviltarnas tredje utställning på Åbergs Trädgård i Öja.
13 - 15 juli 2012
Vädret, om vi ska nämna det, kunde varit bättre men också sämre.
Vi blev tvungna att hänga så mycket som möjligt i växthuset.
Fyra rader, med de två dubbla i mitten, vilket inte är särskilt bra
för att göra alstren rättvisa. Men när väderleken bara lovar skurar så är valet enkelt.
Växthus är inte supertäta, så det var att plasta in en del av alstren på de mest utsatta ställena.
Det kom en skur då och då så vi fick snart reda på var läckorna var.
Vi var 32 kviltare som ställde ut och har aldrig tidigare haft så många alster till visning varav en del till försäljning.
Under året har vi lärt oss sy enklare hattar, dessa bar vi stolt under utställningen. Att sy väskor har också varit populärt, detta inspirerades vi till under slipsprojektet.
Även denna utställning var besökarna många. Från Bornholm kom vår vängrupp Klippekviltarna.
Efter att ha haft några utställningar tidigare, så lär man sig vad man ska och inte ska göra. Allt fungera jättebra denna utställning, så om traditionen fortsätter 2015 blir det i samma anda. Men kanske lite mer solsken...
Att det kan blåsa i Skåne fick de erfara som besökte
Hjärtekviltarnas andra utställning på Åbergs Trädgård
i Öja den 10-12 juli 2009.
Inte alls likt 2006 års utställning då solen strålade alla dagar.
Fredagen var mest blåsig, doch endast enstaka regndroppar föll.
Men svarta moln gick runt Öja hela dagen, gick med knäppta händer, rabblandes en stilla bön om "torrevär" som vi säger i Skåne. Men besökare saknade vi inte, tidvis var det svårt att finna parkering.
Lördagen bjöd på bättre väder, inga regnmoln och mindre blåst.
Söndagen var en riktig skön sommardag, då gladdes man åt den lilla vind som gav svalka. När man hänger i växthus, så behövs ingen lång solstund för att det ska bli rejält varmt där inne. Bland besökarna fanns kviltare från hela Sverige. Holländare, tyskar och några norskregistrerade bilar såg vi också. Från Bornholm kom vår vängrupp Klippekviltarna.
Vi var 26 kviltare som ställde ut.
Utställning på Åbergs Trädgård den 14-16 juli 2006.
Växthus är perfekt att hänga i, där finns träbalkar och ståltrådslinor.
Vi kom på några fiffiga lösningar för upphängning. Långa tygremsor
sattes fast med säkerhetsnålar och sen knöts banden runt träbalkar,
tre styck på ett stort täcke höll lätt upp det hela. Runt ståltrådslinorna
hängde vi direkt i säkerhetsnålar. Tvättlina och nypor ute i trädgården
gick jättebra.
Vi hade en fantastisk tur med vädret, högsommarvärme alla tre dagarna. Lite lätt sjöbris mitt på dagen gjorde bara att täcken fladdra lite och vi fick svalka. Hur stort besökarantalet var är svårt att uppskatta, då det ej var någon entré och trädgården är stor. Men det var många som kom för vår utställning och för det nya cafét Lycopercicum (tomat), med dess goda bröd och smårätter. Lite växter från Åbergs följde också med besökarna hem.
Allt som hängde ute fick vi ta ner för natten, det gjorde vi enkelt på så vis att vi lade ett lakan i en skottkärra (sådana finns det gott om på Åbergs) och rullade runt och plockade ner, totalt blev det 6 fulla kärror och några korgar. Det var gjort på ½ timme. Nästa dag var det bara att göra omvänt och rulla ut med alsterna igen, det tog däremot dubbelt så lång tid. Vi var fem personer på vardera pass, vi skiftades om under dagen med att sälja lotter, sälja sydda alster samt bjuda på hemlagad fläderblomsaft.
Vi fick mycket beröm för att det inte fanns lappar med "rör ej", som det oftast är på utställningar. Man fick känna och kolla baksidan så mycket man ville. Alla som ställde ut var medvetna om att alsterna kunde bli smutsiga och eventuellt måste tvättas efteråt.
Det är inte helt riskfritt att ställa ut i en sån här miljö.
Vi fick många frågor om vilka tekniker vi använt, ofta följde vi med på den snitslade utställningsrundan och berättade. Vi hade även en låda för nya lappintresserade, och det blev en del lappar i denna.
Många önskade repris nästa år, men vi vill nog vänta lite till så vi hinner sy nya alster.