Historien om Hjärtekviltarna


Kamratgruppen Hjärtekviltarna blev 2020 Kamratföreningen Hjärtekviltarna.

Vi är numera registrerade som ideell förening med säte i Ystad.

Hur såg vägen från kamratgrupp till Kamratförening ut?



Vem är vi?

Hjärtekviltarna är från början en löst sammanhållen grupp kviltintresserade kvinns. Även män är välkomna i Hjärtekviltarna, men ingen har ännu anmält intresse. Kamratgruppen beslöt 2020 att bilda en formell förening: Kamratföreningen Hjärtekviltarna som är en ideell förening med säte i Ystad.

Det finns flera kviltgrupper i trakterna. Mer om det nedan. Några av Hjärtekviltarna är med i flera grupper. Andra är bara med i Hjärtekviltarna. Alla lappintresserade är välkomna till Hjärtekviltarnas arrangemang – utflykter, utställningar, kurser osv. De som kommer till våra träffar betalar en avgift utöver medlemsavgiften. Som Hjärtekviltare delar du med dej av det du kan, din tid och ditt intresse. Det är många vänskapsband som knutits på våra träffar.

 

Från början fanns Lapptöserna:

Första "kviltgruppen" i Ystad var Lapptöserna som hade sitt första möte 1992.  Lapptöserna hade en utställning på biblioteket i Ystad, där intresserade kunde "lägga lapp i lådan". Av dem som anmälde intresse blev en ny grupp (1995), som startades med hjälp av Lapptöserna. De kom att kalla sig Patchgirls. Till Patchgirls kom två damer från Kivik efter att ha träffat Patchgirls på en bussfärd till kviltbutik i Köpenhamn. Kiviksdamerna träffas och syr på Äppelgården i Kivik. I Simrishamn finns Österlens kviltgille som är en lokalgrupp i Rikstäcket www.rikstacket.se . I Skurup finns en liten grupp kviltare - Lappskoj i Skurup -  Förvirrande? Inte för oss.

 

Innan vi blev Hjärtekviltare:

Gruppen "kviltintresserade damer" ville hyra in kursledare. För att finansiera det behövde vi vara flera. Till en början lånade vi klubbstugan på Öja FF:s idrottsplats, när fotbollssäsongen låg nere. Där fick vi plats med max 20 kvinns. Ryktet gick, fler ville vara med. Under en del år hyrde vi in oss på Stora Herrestad Gästgifvaregård, här fick vi plats med lite fler. Full service med mat var perfekt.

 

Det blev utställningar:

I februari 2006 hade vi en träff just i Stora Herrestad och kom fram till att vi skulle ha ett gemensamt namn och försöka få till en utställning. Hjärtekviltarna tyckte vi var ett passande namn för oss. En av våra kviltare från Kiviksgruppen jobbade på Åbergs Trädgård www.abergsgarden.nu . På Åbergs Trädgård var man igång och byggde ett café som skulle stå klart någon gång under sommaren 2006. Tänk om vi kunde få ha en utställning där? Familjen Åberg var genast med på noterna så det var bara att planera vidare för utställning i juli. Utställning blev det, mycket välbesökt och ett fantastiskt fint väder var det. På vår första utställning under gemensamma namnet Hjärtekviltarna var vi 20 kvinns som deltog. 2009 hade antalet ökat till 26. 2012 var vi 32 kvinns som ställde ut.

Därefter har vi haft utställningar i Åbergs Trädgård 2009, 2012, 2015, 2018 och 2022. 

Vi har också ställt ut bland annat på julskyltningar och vid nationaldagsfiranden.

 

Sedan blev vi fler:

Vår första utställning hos Åbergs trädgård väckte intresse och många kviltare ville vara med. Framför allt var det i Ystad som antalet intresserade ökade. Det var inte möjligt att träffas hemma hos varandra längre. Vi lånade lokaler på idrottsplatser, av pensionärsförening och slutligen fick vi lokal genom SV:s försorg. Lokalen i Ystad försvann 2020 när kommunen skulle förbereda för Hamnstaden. SV hade därefter inte någon lokal i Ystad, pandemin rasade och vi var "hemlösa".  2021 började vi sy hos KFUM i Ystad. Vi har också träffar i Skurup och i Kivik. Vi samarbetar numera med Medborgarskolan.

 

Projekt:

Hjärtekviltarna har hunnit med ett slipsprojekt med utställning på Klostret 2010. Ystad Köpmannaförening samlade in slipsar, som vi fick hand om. Det var verkligen en utmaning. Vi har sytt Pyttetäcken till prematuravdelningen vid Lunds lasarett och vi har tagit oss an ett "Skjortprojekt" där vi har samlat in herrskjortor i samarbete med Köpmannaföreningen i Ystad.

Skjortorna återbrukades och inkomsten skänktes till ett lokalt projekt - Livslust i Ystad.

Våra senaste projekt har varit att delta vid julmarknader och inkomsten har skänkts till Barncancerfonden södra


Läs med om utställningar och annat på gallerisidorna